Ádám

Nem:
férfi
Becenév:
Ádámka, Ádi, Ádika, Ádó
Hivatalos névnapok:
09.09, 12.24,
Gyakoriság:
gyakori
Értékelés:
Eredet:

Sumér-héber eredetű bibliai név.

Jelentés:

sumér eredet szerint jelentése: atyám

héber eredet szerinti jelentése: vörös földből való ember

További információ:

Az ószövetségi történetben Ádám az első ember, akit Isten a saját képére alkotott, a föld porából. Isten Ádámot az Éden kertjében helyzete el és az állatvilág urává tette. Oldalbordájából teremtette meg Évát, az első asszonyt, aki Ádám felesége lett. Ádám és Éva az Édenben megszegték Isten parancsát, miszerint nem ehetnek a kígyó által felajánlott almából, és ezért kiűzette őket a paradicsomból.

A magyar névkincsben mág a XII. században megtalálhatjuk, ekkor még Adam változatban.  A XVI-XVIII. századokban nagyon gyakori névnek számított. Az utána következő évszázadban majdnem teljesen kikopott a névadásból. A 80-as évektől azonban ismét felfedezték, és lassan a leggyakoribb nevek közé tartozott. Napjainkban is az egyik legnépszerűbb név, a 2006-os statisztika szerint Magyarországon mintegy 49 ezer férfi viseli ezt a nevet első vagy második keresztnévként.

Az Ádám név  angol, francia, német, lengyel alakban Adam, olaszban Adamo, spanyolban Adán.

Ádám történetét Madách Imre "Az ember tragédiája" című drámájában írja le, a műnek ő a központi alakja.

Az Ádám név szerte a világon sok helyütt megjelenik földrajzi névként is. Magyarországon Ádánd község nevében lelhető fel az Ádám személynév, amely a honfoglalás előtt keletkezett a -d kicsinyítő képző hozzáadásával. Szlovákiai községek közül Ádámfalva, Ádámkohány, Ádámfölde viseli nevét. Dél-Afrikában található az Ádám-csúcs, amely egy 2243 m magas hegycsúcs. Dél-Ázsiában található az Ádám-hídja, amely egy korallszigetekből és homokzátonyból álló 30 km hosszú szigetcsoport.

Több népi szólás is fűződik az Ádám névhez, pl. "Ádámnál és Évánál kezdi", vagyis nagyon távolról kezd valamit mondani., vagy pl. "Rokonok Ádámról, Éváról", ez azt jelenti, hogy olyan távoli rokonok, hogy az már nem is számít rokonságnak.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés