Benedek

Nem:
férfi
Becenév:
Bence, Benci, Bene, Beni, Benike, Benke, Benkó, Benkő, Benőke
Hivatalos névnapok:
03.21,
Nem hivatalos névnapok:
04.14, 04.16, 05.01, 07.11,
Gyakoriság:
gyakori
A név női párja
Benedikta
Értékelés:
Eredet:

A latin Benedictus magyar változata.

Jelentés:

áldott

További információ:

Védőszentjei Nursiai Szent Benedek (480-547) a Benedek-rend alapítója, Anianei Szent Benedek (750-821) bencés apát, nyugati gót nemesi családból származott, apja katonának szánta, de ő szerzetesnek állt, Biscop Szent Benedek (628-689) észak-angliai nemesi családból származott, bencés apát és Mór Szent Benedek (1526-1589) szerzetes, aki Etiópiából származott és rabszolgaként került a szicíliai királyságba. Őt az amerikai feketék tisztelik szentként.

Keresztnévként már a XVI. században a leggyakoribb férfinévnek számított, később azonban népszerűsége csökkent. Az 1980-90-es években ismét kedvelt név lett, napjainkban  is szerepel a legnépszerűbb férfinevek között. Családnévként is gyakori, a Benedek névből származik a Bedő, Beke, Benda, Bende, Bene, Benke, Benkő, Benkó, Benős családneveink.

Benedek-napja (március 21.) a csillagászati tavasz beköszöntét jelenti, ezen a napon egyenlő hosszú a nappal és az éjszaka. A népi időjóslás  szerint "Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget." A néphit szerint, ha ezeken a napokon szép idő van, és süt a nap, akkor hosszú meleg nyárra számíthatunk.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés