Bálint

Nem:
férfi
Becenév:
Bagyi, Bajcsi, Baji, Bajikó, Bajkó, Bala, Balcsi, Balika, Balikó, Bálinkó, Bálintka, Bális, Balkó
Hivatalos névnapok:
02.14,
Nem hivatalos névnapok:
01.07, 03.16, 11.03,
Gyakoriság:
gyakori
A név női párja
Valentina
Értékelés:
Eredet:

A Bálint nevünk a latin Valentinus név rövidüléséből a Valent névből keletkezett.

Jelentés:

erős, egészséges

További információ:

Az egyik védőszentje a III. században élt Bálint, itáliai püspök, akit gyógyító szentként tiszteltek. A másik védőszentje a dél-bajorországi Bálint (475?), akit az epilepszia gyógyítójaként tiszteltek.

A Bálint nevet már az Árpád-korban ismerték, de akkor még nem tartozott a gyakori nevek közé. Magyarországon a 80-as évektől kezdve lett gyakori és népszerű név. Napjainkban is szívesen adják újszülött fiú gyermekeknek ezt a nevet. Családnévként is igen gyakori név, Bálint, Bali, Balika, Balikó, Bálintfia, Bálinti, Balka, Balkó, Baló alakban.

Idegen nyelveken a Bálint latinos változatai fordulnak elő, így például az angolok, németek, dánok, spanyolok, franciák, svédek Valentin, az oroszok Valent, az olaszok Valentino alakban használják.

A Bálint-naphoz kötődő néphiedelem szerint ilyenkor kell hozzákezdeni a szőlőmetszéshez, hogy a következő évi Bálint-napra sok bor legyen.

Az angol népszokás szerint Bálint azaz Valentin napja a szerelmesek és a szerelem napja. Ilyenkor az emberek szeretteiknek, szerelmüknek virággal, ajándékokkal kedveskednek.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés