Gábor

Nem:
férfi
Becenév:
Biga, Gaba, Gabcsi, Gabcsó, Gabec, Gabesz, Gabi, Gábi, Gabis, Gabó, Gabóca, Gáborka, Gabos, Gabri, Gabrici, Gábriel, Gábris, Gab
Hivatalos névnapok:
03.24,
Nem hivatalos névnapok:
02.24, 09.29,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
A név női párja
Gabriella
Értékelés:
Eredet:

A név a héber Gabrielből ered.

Jelentés:

Isten embere, Isten bajnoka

További információ:

Mind a keresztény, a zsidó, sőt a muzulmán vallásban is szerepel egy Gábriel nevű angyal. A Biblia bár nem a főangyalok között tartja számon, de mégis nagy jelentőséggel bír, mivel az ószövetségi hét arkangyal egyike. Az Újszövetségben két alkalommal közvetíti az Úr üzenetét (ő adja hírül Keresztelő Szent János és Jézus születését is). A különböző művészeti alkotásokon a szárnyairól, a koronájáról, dicsfényéről, valamint az Úr küldöttjének járó hírnöki botról lehet felismerni. A Koránban, a muszlimok szent könyvében is megjelenik Gábriel, aki Allah üzeneteit továbbította negyven éves korától Mohamed prófétának.

Gábriel a távközlés, a levélkézbesítők, a hírközlés, a postai alkalmazottak védőszentje.

A Gábor magyar alakban sokáig a latin névformával együtt fordult elő. A XVII. századtól terjedt el. A XVI-XVIII. században elsősorban az arisztokrata családok választották ezt a nevet gyermekeiknek. Az első leggyakrabban választott férfinév volt az 1980-as években. Népszerűségéből napjainkig nem sokat veszített. 

A Gábor más nyelveken is igen népszerűnek számít. Az angolok, németek, franciák, spanyolok, lengyelek, svédek, norvégok, szlovákok a Gabriel, az olaszok a Gabriele vagy a Gabriello, a románok a Gavril, az oroszok a Gavrila, az ukránok a Havrylo, a finnek a Kaappo, Kaapo vagy Kaapro alakot használják.

Érdekesség, hogy azt a napot, amelyen Gábriel arkangyal Jézus születését hírül vitte Máriának, az angyali üdvözlet napjaként tartják számon. Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának pedig az erre emlékeztető ünnepet nevezik.

Híres viselői a névnek: Bethlen Gábor (1580 - 1629) erdélyi fejedelem, 1620-ban Erdély és Magyarország királyává választották; Báthory Gábor (1589 - 1613) erdélyi fejedelem; Baross Gábor (1848 - 1892) gazdaságpolitikus, miniszter, a korszerű magyar közlekedés és kereskedelem megalapítója; Bódy Gábor (1946 - 1985) filmrendező

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés