Katalin

Nem:
Becenév:
Kaci, Kacika, Kacus, Kata, Katácska, Katalinka, Katarina, Kati, Katica, Katicsácska, Katici, Katika, Katinka, Katka, Katkó, Kató
Hivatalos névnapok:
04.30, 11.25,
Nem hivatalos névnapok:
02.13, 03.09, 03.22, 03.24, 04.29, 05.09, 09.15, 12.31,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
Értékelés:
Eredet:

Görög eredetű név. Vagy a Katharosz szóból, vagy az Aikatheriné névből ered.

A magyar nyelvbe feltehetően a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésév

Jelentés:

katharosz = tiszta

Aikatheriné = nyilazó, biztosan célzó

További információ:

Magyarországon a Katalin már az Árpád-kor, illetve a keresztes hadjáratok óta a legnépszerűbb nevek közé tartozik. Már az 1200-as évek elejétől jelen volt különböző alakváltozatokban: Katarina, Katerina, Caterina, Catrina.

A Katalin nevet hat szent viseli. A legismertebb Alexandriai Katalin (III-IV. század) vértanú szűz. A filozófusok és a fiatal lányok patrónusa. Könyvvel és pálmalevéllel szokták ábrázolni, melyek a tudományt és a vértanúságot jelképezik. Alexandriai Katalin történetét az arany legenda (Legenda aurea) néven közismertté vált gyűjtemény mutatja be.   Sienai Benincasa Katalin (1347-1380) itáliai apáca, kiemelkedő szerepet játszott az egyház életében. Közbenjárására helyezte vissza XI. Gergely pápa Avignonból Rómába a pápaság székhelyét. Jelentős a Dialógus c. műve, melyet a Szentlélek sugallatára diktált olasz nyelven. a diktálások idején Katalin meg volt fosztva érzékeitől, nem látott, nem hallott, nem érzett szagokat, ízeket.                                                                                                                                    További védőszentjei: Svéd Katalin (1331-1381), Bolognai Katalin (1413-1463), Genovai Katalin (1447-1510), Ricci Katalin (1535-1590)

A régebbi évszázadokban a leggyakoribb és legnépszerűbb nevek közé tartozott. Népszerűsége egészen az 1990-es évekig tartott, később azonban a divatnevek a háttérbe szorították. A 2006-os felmérés alapján a Katalin még így is a 4. leggyakoribb név a magyar nők körében, ez azt jelenti, hogy közel 220 ezer nő viseli első, vagy második névként, és a népszerűségi lista 58. helyét foglalja el.

Az eégsz világon közkedvelt név különböző alakokban, az angol és a német nyelvterületen igen változatos formában használják: Katherine, Catherine, Catharine, Kate, Kathleen, Kathryn, Katina, Katrina, Kitty, Karen, Kathi, Kathrein, Kathrin, franciául Cathérine, olaszul Caterina, spanyolul Catalina, szerb, horvát, és szlovák nyelven Katarina.

Népszerűsége miatt sok királynő, királyné viselte a Katalin nevet, mint például IV. Béla Fiatalabb lánya, Katalin hercegnő, Nagy Lajos király és Erzsébet elsőszülött leánya, Pogyebrád Katalin királyné, Mátyás király első felesége, Brandenburgi Katalin György vilmos brandenburgi választófejedelem leánya, Bethlen Gábor fejedelem felesége. Aragóniai Katalin, Howard Katalin, Parr Katalin, akik VIII. Henrik feleségei voltak. Medici Katalin Franciaország királynéja, I. és II. Katalin Oroszország cárnői.

A népszokások szerint a november 25-i Katalin-naphoz több néphagyomány is fűződik. Közismert időjóslás, hogy "Ha Katalin kopog, karácsony locsog, illetve Ha Katalin locsog, karácsony kopog. A Katalin-bálok hagyománya is fennáll még, Advent előtt már csak ez a lehetőség maradt bálozni, mivel utána már se táncmulatságot, se lakodalmat nem illett tartani.

Ugyancsak a néphagyomány szerint ha a vízbe helyezett gyümölcsfaág, azaz katalinág karácsonyra kizöldült, akkor már nem volt messze a férjhezmenetel ideje.

 

 

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés