Krisztina

Nem:
Becenév:
Kriszti, Krisztike, Krisztácska, Krisz, Krisztinka, Tina, Tini, Tinka
Hivatalos névnapok:
08.05,
Nem hivatalos névnapok:
06.22, 07.24,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
A név férfi párja
Krisztián
Értékelés:
Eredet:

Görög eredetű női név, a Christianus (Krisztián) férfinév női alakja.

Jelentés:

Krisztushoz tartozó, keresztény nő.

További információ:

Védőszentjei közül az előkelő származású római leány Bolsenai Szent Krisztina tizenkét évesen vértanúhalált halt. Az ő nevéhez fűződik az Érdy-kódexben találhadó Krisztina-legenda. A másik védőszentje Belgiumi Szent Krisztina (1150-1224) szegény paraszti családból származott, huszonkét esztendős korában egy különös, görcsös roham tört rá, majd összeesett. Halottnak hitték, ezért nyitott koporsóban bevitték a templomba, hogy gyászmisét mondjanak a lelki üdvéért. Krisztina azonban váratlanul felült koporsójában és lassan a templom mennyezetéig lebegett. A hívők ijedtükben kiszaladtak a templomból, a pap azonban megpróbálta rábeszélni a lányt, hogy bocsátkozzon alá, ő azonban azt felelte, hogy a bűnös emberi testek kigőzölgésétől menekült oda. Elmesélte azt is, hogy ő valóban meghalt, előbb a pokol tüzére került, onnan a purgatóriumba, végül pedig a mennyek országába emelkedett.

A Krisztina név a XX. század közepéig nem tartozott a népszerű, divatos nevek közé. A 60-as években jött divatba, azóta népszerűsége egyenletesen növekedett, így napjainkban a leggyakrabb és legnépszerűbb nevek közé tartozik.

Krisztina alakban csak a magyar nyelvterületen használatos, az angolok Christina, Christine, a németek, franciák Christiane, az olaszol, spanyolok, portugálok Cristina, a svédek Kerstin formában ismerik.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés