Anna

Nem:
Becenév:
Anni, Annika, Ani, Anika, Ancsa, Ancsi, Ancsika, Anci, Ancika, Anicska, Anus, Panna, Panni, Pannácska, Pannika, Pannus, Panka, A
Hivatalos névnapok:
07.26,
Nem hivatalos névnapok:
02.19, 06.02, 06.13, 07.01,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
Értékelés:
Eredet:

Héber eredetű bibliai név, eredeti formája: Hannah.

Jelentés:

kegyelem, Isten kegyelme, kellem, báj, kecsesség, szépség, nyájasság

További információ:

A Bibliában Szent Anna volt Szűz Mária édesanyja. Szent Anna az asszonyok, anyák védőszentje.

Világszerte több királynő és hercegnő vette fel ezt a nevet, a magyar királyi családokban III. Béla felesége, IV. Béla és  V. István leánya viselte.

Az "Anna" nevünk az Árpád-korban a legnépszerűbb női nevek közé tartozott. 2006-os statisztika szerint a népszerűségi lista 6. helyén áll.

Az Anna névhez kapcsolódik Magyarországon a mai napig a legelőkelőbb bálok közé tartozó híres Anna-bál, melyet minden év július 26-án Anna napján tartanak Balatonfüreden, illetve más magyarországi fürdőhelyeken.

Kiss Ernő huszárkapitány 1825-ben, az első Anna-bálon ismerkedett meg a mulatságot rendező Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nagybirtokos Anna lányával, aki később a felesége lett. Ezután az Anna-naphoz legközelebbi szombat estén mindig megtartottak a bált a Horváth-házban, a reformkorban olyan nevezetes vendégekkel, mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, vagy később Blaha Lujza.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés