Dániel

Nem:
férfi
Becenév:
Dani, Dankó, Danci, Dana, Dancsi-Tancsi
Hivatalos névnapok:
10.10, 11.23, 12.11, 09.26, 07.21, 02.16,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
A név női párja
Daniella
Értékelés:
Eredet:

A név héber eredetű, a Daniél formából keletkezett.

Jelentés:

Isten í bírám, Isten bírója

További információ:

A Dániel név a korábbi századokra tekintve leginkább a református lakosság körében volt népszerű. Debrecenben például kb. kétszáz évvel ezelőtt a gyakorisági listán a 15. helyen állt. Az évek folyamán egyre inkább visszaesett a népszerűsége, de a '80-as évek környékén fordult a helyzet, és ismét egyre gyakrabban kapták a fiú gyermekek a Dániel nevet első vagy második keresztnévként. Érdekesség, hogy 2000-ben például első helyen szerepelt az országos gyakorisági listán, mint a legkedveltebb férfinév.

Védőszentje az ószövetségi Dániel próféta, akit Babilonba hurcoltak több társával együtt Kr. e. 605-ben. Dánielnek hat elbeszélése olvasható a könyvében. Ezek közül a hatodikban van az a jelenet, amikor Dánielt az oroszlánok vermébe vetették próbatételként, melynek során a hite védte meg őt az oroszlánoktól. A középkorban Dániel a bányászok védőszentje volt. A legenda úgy szól, hogy egy sziléziai bányásznak megjelent egy angyal az álmában, aki egy erdőbe küldte, ahol egy arany tojásokkal teli fészket fog találni, azonban a fészek helyett egy rendkívül gazdag ezüstlelőhelyre bukkant.

Sok családnév származik a Dániel régi egyházi személynévből. Ezek leginkább rövidítéssel és képzéssel keletkezett alakok, mint a: Dan, Dán, Dana, Danci, Dándi, Dáné, Dánél, Dani, Dáni, Danó, Dános, Danyi, Dányi.

Létezik egy olyan régi szólás, amit ma már alig ismerünk, hogy: Légy Dániel! Ezt akkor mondják, amikor valakit megkérnek arra, hogy az adott, szóban forgó dolgot magyarázza meg.

Érdekesség, hogy a népnyelvben több helyen is danilónak nevezik a szöcskét, míg a mezei szarkalábat danisarkantyúnak vagy dalisarkantyúnak. A népvándorlás kori bronzcsatokat pedig Dániel-csatnak nevezik, amiért azokon Dánielt ábrázolják az oroszlánok között.

Híres viselői a névnek: Berzsenyi Dániel (1776 - 1836) a magyar irodalom egyik jelentős költője, Irányi Dániel, Halbschuh (1822 - 1892) politikus, publicista, egyike a márciusi ifjaknak, Jób Dániel (1863 - 1955) rendező, író, színigazgató

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés