Adrián

Nem:
férfi
Becenév:
Adri, Adrika
Hivatalos névnapok:
03.05, 05.05,
Nem hivatalos névnapok:
09.08,
Gyakoriság:
ritka
A név női párja
Adrienn, Adriána
Értékelés:
Eredet:

Latin eredetű férfiné, amely a Hadrianus névből származik.

Jelentés:

"Velence tartománybeli Hadria városából való"

További információ:

Legnevezetesebb védőszentjei: Hadrianus nikodémiai vértanú, császári hivatalnok volt, aki üldözte az egyházat, később keresztény lett, 303-ban végezték ki kínzások közepette. Másik védőszentje Adriánus palesztínai vértanú, akit Firmilianus caesareai kormányzó a vadállatok elé dobatott, de mivel azok nem bántották, ezért megfojtatta (309). Adriánus skót püspök, vértanú, akit dán kalózok a skóciai Forth folyó torkolatánál fekvő szigeten felkoncoltak híveivel együtt (874).

Az Adrián név soha nem tartozott a gyakori nevek közé, a XX. század utolsó évtizedeitől vált kedveltebb névvé, ez azonban nem jelenti azt, hogy gyakorivá vált, mert csak néhány száz névadást jelentett a vizsgált időszakokban. Napjainkban a férfiak közül kb. 5-6 ezer fő viseli ezt a nevet, azonban az újszülött fiú gyermekeknek manapság szívesen választják, ezáltal szerepel az első 100 legnépszerűbb név között.

A magyar Adrián alakban használják még a spanyolok, az angolok, lengyelek, oroszok Adrian, a németek Adrian vagy Hadrian, a Svédek Hadrian, az olaszok Adriano, a franciák Adrien alakban viselik.

Az Adrián személynév régi helyneveinkben is fellelhető, mint például Adorjánháza, Lispeszentadorján, Adorjan ormánsági település.

 

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés