Attila

Nem:
férfi
Becenév:
Ate, Atek, Atkó, Ati, Atika, Atilka, Atillácska, Attilácska, Tila, Tilácska, Tilla, Tilus, Tiluska
Hivatalos névnapok:
01.07,
Nem hivatalos névnapok:
10.05,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
A név női párja
Etelka
Értékelés:
Eredet:

Az Attila gót eredetű, ősmagyar korban átvett név, az ata, atta szó kicsinyítő képzős, vagy becéző alakjából származik. Mondai vonatkoz

Jelentés:

"szeretett apánk, atyuska

További információ:

A hun fejedelem Attila valódi nevét nem ismerjük, a seregében és az udvarában szolgáló germánok nevezték őt Attilának, azaz atyuskának, apácskának. Attila 434-től 453-ig uralkodott, a népvándorlások korának legtekintélyesebb uralkodója volt.  Kézai Simon Magyar Krónikájában így jellemezte: "Attila király sötétbarna színű, fekete és villámló szemű, széles mellű, büszke járású, alacsony termetű ember volt..."  Isten ostorának, világverő Attilának nevezték.  Halála után a Hun Birodalom felbomlott. A krónikák szerint hármas koporsóba temették el (arany-, ezüst-, vaskoporsó) fegyvereivel, ékszereivel, legkedvesebb lovával, és leghívebb szolgáival együtt, egy folyómederben lévő közös sírba.

Védőszentje Zamorai Attilanus (Szent Attila) püspök, 1095-ben II. Orbán pápa avatta szentté.

Az Attila név a régebbi évszázadokban nem volt használatos, csak a XX. század második felében vált közkedvelt névvé. A névadásban leggyakrabban a 60-as évektől a 80-as évekig szerepelt. Az utána következő évtizedekben kissé csökent népszerűsége, de még így is a leggyakoribb és legkedveltebb nevek közé tartozik.

Csak néhány idegen nyelven találkozunk az Attila névvel, többnyire azonos alakban, de a csehek Atila, az olaszok Attilio, Attiliano formában viselik.

Köznevesült változatai közül a legismertebb az atillának nevezett magyar nemesi viselet, amely diszes, zsinóros, csípőn alul érő, testhez simuló férfikabát.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés