Orsolya

Nem:
Becenév:
Orsi, Orsika, Orsina, Solya
Hivatalos névnapok:
10.21,
Gyakoriság:
gyakori
Értékelés:
Eredet:

Az Ursula névből ered, amely a latin ursa szó kicsinyített, becéző alakja.

Jelentés:

medvécske, kis medve

További információ:

Védőszentje Ursula (304) kölni vértanú szűz, Brittania keresztény kirányának lánya volt.  Az Ursula (medvécske) nevet azért kapta, hogy mint Dávid király a nagy medvén, úgy győzedelmeskedjék ő is az ördögön. A művészetben koronával, kibontott, hosszú hajjal, kezében nyílvesszővel, köpenye alatt társaival, védenceivel ábrázolják. Szent Orsolya a beteg gyermekek, tanítónők, házaspárok és Köln városának védőszentje. Róla nevezték el a  Szent Orsolya Társaságot, amely hitoktatással és gyermekneveléssel foglalkozik 1535-ben alakult.

A régebbi évszázadokban gyakori név volt, azonban a XIX-XX. századokban elavulttá vált.  Az 1980-as évektől kezdve ismét divatba jött, a legutóbbi statisztikai felmérés azt mutatja, hogy napjainkban szívesen adják az újszülött leány gyermekeknek ezt a nevet.

A legtöbb idegen nyelven az Ursula forma használatos, a lengyelek Urszula, a portugálok Úrsula, a szlovének Urska alakban viselik.

A népszokás azt tartja, hogy amilyen időjárás van Orsolya napján olyan lesz a tél is, vagyis ha szép idő van, akkor az marad egészen karácsonyig.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés