Dávid

Nem:
férfi
Becenév:
Dakó, Dása, Dávidka, Dávidkó, Dóka
Hivatalos névnapok:
03.01, 06.26, 12.29, 12.30,
Gyakoriság:
gyakori
Értékelés:
Eredet:

A Dávid héber eredetű, bibliai név.

Jelentés:

bizonytalan

További információ:

A dávid név igazából napjainkban vált divatossá. Kb. a '80-as évek környékén lépett be a köztudatba. Az 1983-87-es gyakorisági listán például a 22. helyen állt. 1996-ban az első helyen állt a leggyakoribb nevek listáján. Ez után csupán egy kisebb visszaesés következett, de a 2006-os összesített férfinév-statisztikában is a 26. helyen állt.

Családnévként a névből keletkezett alakok is gyakoriak. Ilyenek például a Dakó, Dása, Dósa, Dózsa, Dóka.

Egyik legnagyobb, és legnevesebb viselője a névnek az a Dávid (Kr. e. 1040 - 970), aki a monda szerint legyőzte Góliátot, a filiszteus óriást, majd később pedig Izrael királyának választottak. Uralkodása alatt felszabadította országát a filiszteusok uralma alól, kiterjesztette uralmát Palesztinára is. Emellett ő volt a Dávid-ház megalapítója, ami a leghíresebb zsidó uralkodóház volt. A zsidó hagyományok szerint pedig az ő leszármazotja lesz az eljövendő világ uralkodója, a Messiás. Keresztény felfogás szerint Dávid családjából származott Jézus is. A zsidó és a keresztény hagyomány is több zsoltár és liturgiás ének szerzését tulajdonítja neki. Ünnepnapja: december 29.

A művészet világában is sokakat meguhletett Dávid alakja. Michelangelo egyik leghíresebb munkája a Dávid szobor (1501 - 1504). Az irodalomban Áprily Lajos Tavaszi vizek című versében a tavasz és a tél csatájához hasonlítja Dávid és Góliát harcát. Tulajdonképpen ez a harc a z egyenlőtlen, de mégis az igazabb győzelmét hozó küzdelemnek a jelképévé vált.

A zsidó vallás és a zsidóság jelképe a Dávid-csillag. A néphagyomány úgy véli, hogy ez votl a címere Dávid király katonáinak. A jelkép egy hatágú csillag, melyet két egymásba fordított háromszög ad ki. Ez jelképezi az eget és a földet, a férfit és a nőt, az ő egymásra találásukat és harmóniájukat.

Híres viselői a névnek: Dávid, ókori izraeli király; Baróti Szabó Dávid (1739 - 1819) költő, műfordító, az első magyar nyelvű irodalmi folyóirat szerkesztője; Barczafalvi Szabó Dávid (1752 - 1828) író, szerkesztő, nyelvújító; Kilényi Dávid (1791? - 1852) színész, a magyar nyelvű színjátszás egyik úttörője; Schwarz Dávid (1850 - 1897) a merev rendszerű, könnyűfémből készült kormányozható léghajó, a későbbi Zeppelin feltalálója; Gestetner Dávid (1854 - 1939) a sokszorosítógép feltalálója; Dávid Károly (1903 - 1973) építész, ő tervezte a Népstadiont (ma Puskás ferenc stadion), az ő tervei alapján készült a Ferihegyi repülőtér felvételi épülete

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés