Dominik

Nem:
férfi
Becenév:
Domi, Domika, Dominka
Hivatalos névnapok:
03.09, 08.04, 08.08, 10.14,
Gyakoriság:
nagyon ritka
A név női párja
Dominika, Dominka
Értékelés:
Eredet:

A név latin eredetű. A Dominicius névből származik. Eredetileg azok a fiúgyermekek kapták ezt a nevet, akik vasárnap, azaz az Úr napján (dies dominica) születtek.

Jelentés:

Úrhoz tartozó, Istennek szentelt

További információ:

A Dominik név hivatalosan csak 1998 óta anyakönyvezhető. Ennek ellenére napjaink egyik legkedveltebb férfinevei közé sorolható.

A név igen gyakori más nyelvterületeken is, az angolban Dominic, a franciában Dominique, a spanyolban Domingo, az olaszban Domenico, a portugálban Domingos, a németben Dominicius formában terjedt el.

Összesen 17 szent viseli a Dominik nevet. A legismertebb védőszentje Szent Domonkos (1170? - 1221), aki elhatározta, hogy az eretnekek megtérítésének szenteli életét. Követőivel megalapította III. Ince pápa támogatásával a prédikátorok, azaz a dominikánusok rendjét. 1234-ben IX. Gergely pápa szentté avatta. Ünnepnapja: augusztus 8.

Családnévként a magyar változata terjedt el hazánkban, a Domonkos, Domokos, valamint annak különféle formái, mint például Doma, Domcsó, Domi, Domkó, Domó, Domócs, Domók, Domos, Domsa.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés