Magdolna

Nem:
Becenév:
Magda, Magdi, Magdika, Magdus, Magduska, Manci, Manna, Manni, Manyi, Manyika, Magdus, Magduska, Muci
Hivatalos névnapok:
05.29, 07.22,
Nem hivatalos névnapok:
05.25, 07.17,
Gyakoriság:
nagyon gyakori
Értékelés:
Eredet:

Arámi-héber eredetű bibliai név, a Magdaléna magyar változata.

Jelentés:

"Magdala városából való nő", torony, bástya

További információ:

Az egyik védőszentje a Bibliában szereplő Magdalai Mária, akiből Jézus hét démont űzött ki. Követte Jézust, amikor sírjába helyezték, hogy lássa hova temetik, ő fedezte fel, hogy Jézus föltámadott. A másik védőszentje Pazzi Szent Maria Magdalena (1607) egy olasz karmelita nővér, akit az Istennel való bensőséges egyesülés egyik legnagyobb képviselőjének tartanak. Harmadik védőszentje Postel Szent Maria Magdalena (1846) a francia forradalom idején az elhagyott ifjúság körében munkálkodott, később egy női tanítórendet alapított, egyben a gyógynövényekkel foglalkozók védőszentje.

Bibliai eredetéből következően már a XV. századtól a népszerű név volt, akor még Magda alakban. A katolikusok a XVIII. századtól kezdték a Magdolna alakot felvenni. Egészen a XX. század közepéig a legkedveltebb női nevek közé tartozott. Népszerűsége a 80-as évektől kezdett csökkenni. Napjainkban nem tartozik a divatos nevek közé, viszont a magyar nők közül több, mint 90 ezer fő viseli ezt a nevet első, vagy második névként.

A magyaron kívül szinte minden idegen nyelven ismert és gyakor név. Magdalene, Madeline alakban használják az angolok, Maddelena alakban az olaszok, a franciák Madeleine, a németek, dánok Magdalena, Magdalene, a csehek Magdaléna, Magdalena, a horvátok, lenygelek, szerbek, spanyolok, svédek Magdalena, a bolgárok Magdalena, Magdalina, az oroszok Magdalina alakban viselik.

A bibliai Mária Magdolna alakjához tévesen tapadt a"Bűnbánó Magdolna" képe, a művészetekben hosszú hajjal, balzsamos edénnyel, elszakított ékszerekkel, koponyával, feszülettel, könyvvel ábrázolják.

Sok népszokás fűződik a Magdolna-naphoz, ilyen például a bibliai történetből kiindulva, hogy ezen a napon a kislányok hajából le kell vágni, hogy aztán még jobban nőjön. Szeged környékén úgy tartják, hogy Magdolna napján nem jó sem mosni, sem sütni. A baranyai Rózsafán úgy gondolták, hogy Magdolna napján nem jó meszelni, mert a szent képe megjelenik a falon. A népi hagyomány szerint a kánikula Magdolna napján kezdődik és Bertalan napján végződik.

A nők pletykáságára utal az az közmondás, hogy "Magda a Magdának, Magda az egész világnak"

 

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés