Veronika

Nem:
Becenév:
Vera, Veron, Veronka, Verácska, Verona, Veroni, Verus, Veruska, Verka, Verica, Verike, Verinka, Vercsa, Viro, Vironka, Roni
Hivatalos névnapok:
01.13,
Nem hivatalos névnapok:
01.12, 01.19, 01.24, 02.04, 07.09,
Gyakoriság:
gyakori
Értékelés:
Eredet:

A görög Bereniké latin formájából a Veronica névből alakult ki.

Jelentés:

győzelmet hozó

További információ:

Szent Veronika (védőszentek egyike) nyomán terjedt el a név, aki  a keresztények szerint jeruzsálemi asszony volt. Jézusnak a keresztúton odanyújtotta kendőjét, hogy azzal törölje le arcát, amikor visszakapta rajta volt Jézus arcának mása. Ennek alapján értelmezték a középkorban a nevet úgy, mintha latin eredetű volna, a vera icon = valódi kép szavak összetételeként.

További védőszentjei: Binascói Szent Verocina (1497) Milánóban élt, ágoston rendi szolgálótestvérként, valamint Giuliani Szent Veronica (1727) olasz kapucinus apáca.

A Veronika név a régebbi évszázadokban nagyon kedvelt név volt, már a XVI. században szerepelt a magyar névadásban. Legnépszerűbb az 1980-as években volt, napjaiknban a magyar nők közül több mint 44 ezer fő viseli ezt a nevet.

A németek a magyarral megegyező alakban: Veronika, az angolok, olaszok, románok Veronica, a franciák Véronique alakban viselik.

Híres emberek:

Facebook oldal


Add to Google
Keresés